Na
grzyby . . . |
||
Odcinek
11. |
||
Foto
i tekst Artur Jezewski |
||
W drugi dzien
swiat wyrwalem sie na 1,5 godziny w okolice „Juvenii”. Krajobraz zmienil sie tam
diametralnie, na szczescie nie zabetonowano moich „zimówkowych” (teraz „plomienicowych”)
miejsc. Mam na mysli plomienice zimowa (do niedawna zimówke aksamitnotrzonowa) – Flammulina
velutipes. Jesli chcecie zjesc zima swieze, dzikie grzyby, to, obok boczniaka
ostrygowatego, bedzie to najlepszy wybór. Sa miejsca, gdzie wystepuje
w duzych ilosciach. Polecam smazone lub duszone. Cecha charakterystyczna
jest ciemny, „aksamitny” trzon (u starszych owocników): |
||
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Obok, niespodziewanie, natknalem
sie na czarke szkarlatna (Sarcoscypha coccinea) lub austriacka (Sarcoscypha
austriaca),
do rozróznienia tych gatunków potrzebne sa badania mikroskopowe.
Ten sliczny grzybek jest w Polsce chroniony, zwykle pojawia sie na przedwiosniu,
w czasie pierwszych roztopów. Ale przeciez roztopy juz byly… |
||
![]() |
||
Nieco dalej, w poblizu jeziora
jest skupisko bzu czarnego. Tam znalazlem owocniki uszaka bzowego. Uszak
bzowy Auricularia
auricula-judae (dawniej ucho bzowe). „Judae” wzielo sie stad,
ze wedlug niektórych przekazów Judasz powiesil sie na galezi
czarnego bzu. Nie maja specjalnego smaku ale sa wlasciwie dokladnie tym
samym, co kupowane w sklepach grzyby mun (milosnicy kuchni azjatyckiej
wiedza o co chodzi). |
||
![]() |
||
![]() |
||
![]() |
||
Na koniec jeszcze jeden
gatunek, wiekszosc zródel
zalicza go do niejadalnych (aczkolwiek nieszkodliwych), w niektórych
podaje sie, ze bywa uzywany do salatek – trzesak pomaranczowozólty
(Tremella mesenterica): |
||
![]() |
||
Mam tez zdjecia (nie z tego roku) rzadkiej odmiany
fm.. crystallina: |
||
![]() |
||
Charakteryzuje sie calkowitym brakiem barwnika,
wyglada, jak forma lodowa. |
||